ربات (Robot)
کلمه ی ربات (Robot) یا “ربوت” برگرفته شده از نمایشنامه علمی-تخیلی کارل چاپک نویسنده اهل چکوسلواکی در دهه ۱۹۴۰ میلادی می باشد. چهل سال پس از این نمایشنامه تکنولوژی جدید «ربوتیک صنعتی» پا به عرصه گذاشت و امروزه ربات ها دست های مکانیکی بسیار کنترل پذیر و کارآمدی هستند که کامپیوتر آن ها را هدایت می کند.
در ساخت یک ربات سه علم الکترونیک، کامپیوتر و مکانیک دخالت دارند.
بخش الکترونیک؛ مربوط به سخت افزار و مدار های ربات است که شامل حسگر ها، پردازشگر ها، راه انداز ها، آشکارساز ها و… می شود. بخش کامپیوتر؛ برنامه ی موجود در حافظه ربات و به عبارتی نرم افزار آن را در برمی گیرد. بخش مکانیک؛ شامل بدنه، موتورها، تحرک اجزا و خود ربات، انتقال نیرو (گیربکس یا تسمه) و… می شود.
کاربرد ربات (Robot) :
کاربرد های عمده ی صنعتی ربات (Robot) را در زمان کنونی می توان به سه گروه زیر دسته بندی کرد:
- حمل مواد، تخلیه و بار گیری:
در این نوع کار، وظیفه ی ربات ها جابه جا کردن مواد و قطعات از جایی به جایی دیگر است. - کاربردهای فرآیندی:
این کاربرد ها عبارتند از: نقطه جوشکاری، جوش کاری قوسی، رنگ پاشی و عملیاتی که در آن ها وظیفه ی ربات کاربرد ابزاری خاص برای انجام برخی کار های تولیدی در کارگاه ها و مخصوصاً صنایع خودرو سازی است. - مونتاژ و بازرسی:
هر دو کار های متمایز در این گروه قرار می گیرند. مونتاژ با ربات توجه بسیاری را به خود جلب کرده است، زیرا امکانات بالقوه ی زیادی دارد. ربات های بازرسی نیز با استفاده از سنسور ها، مشخصات محصول را اندازه گیری می کنند .
انواع ربات (Robot) ها:
امروزه انواع متفاوتی از ربات ها طراحی و ساخته شده است.
ربات های صنعتی
ربات های جنگنده
ربات های مسیریاب
ربات های مین یاب
ربات های امدادگر و…
که برخی از این ربات ها جنبه سرگرمی و رقابتی دارند
و برخی به منظور خدمات رسانی ساخته شده اند
که روز به روز پیشرفته تر و با تکنولوژی جدیدتری وارد جوامع بشری می شوند.