Industrial Automation
اتوماسیون در اصطلاح Industrial Automation در زبان یونان باستان به معنی خود فرمان است. رباتیزه کردن یا اتوماسیون صنعتی(Industrial Automation) به معنی استفاده از ابزارهای کنترلی (مثلاً کامپیوتر) به منظور هدایت و کنترل ماشین آلات صنعتی و پروسه های تولید است. در حیطه صنعتی سازی اتوماسیون قدم بعدی مکانیزه سازی است. به این شکل که مکانیزه سازی، ماشین را جایگزین نیروی فیزیکی انسان می کند.
مزایای Industrial Automation
اتوماسیون صنعتی نقش احساسات و مجری بودن مستقیم انسان در صنعت را به شکل چشمگیری کاهش می دهد.
تنها کاربرانی که در این سیستم ها در پروسه تولید شرکت دارند، ناظرانی هستند که به آنها مهندسین ساکن میگویند. چرخه ی تولید اتوماسیون سازی شده شامل کلیه عوامل لازم برای اندازه گیری، انتقال، نمایش، ذخیره سازی و تنظیم اطلاعات از مراحل ساخت و اجرای فرامین مربوطه می باشد. با روی کارآمدن تراشه های پردازشگر و کنترلر، ایده ی ایجاد چنین سیستم هایی به وجود آمد. سیستم هایی که قادر باشند دخالت انسان در چرخه ی تولید را به حداقل رسانده و تنها او را ناظری بر پروسه ساخت گردانند. هدف از اتوماسیون سازی و استفاده از روبات، تزریق احساسات به پروسه تولید است. هم سویی و هم هدف کردن دستگاه ها و روبات ها و ایجاد شبکه در یک نظام تولید، حاصل به کارگیری تکنولوژی اتوماسیون صنعتی است.
وظایف Industrial Automation :
اتوماسیون صنعتی وظیفه ای بیش از کنترل فرآیند تولید را بر عهده دارد. اما وظایف تعریف شده ی یک سیستم اتوماسیون صنعتی که توسط کارشناسان مربوطه تنظیم شده است عبارتند از:
- جاری ساختن استراتژی های کنترلی در کارخانه
- تبادل اطلاعات میان بخش های تولید
- ایجاد یک واسطه بین کاربر و مجموعه تحت کنترل
کاربرد Industrial Automation :
سیستم های اتوماسیون صنعتی در هر دو نوع از فرایندهای تولید که شامل:
- فرآیند های پیوسته (واگرا) مثل: پالایش، غذائی و …..
- فرآیند های گسسته (همگرا) مثل: خودرو، لوازم خانگی و ….
می شود، کاربرد دارند. یک فرایند تولید متناسب با نوع محصول مورد نظر به سه بخش تولید، بسته بندی و توزیع تقسیم میشود. تولید مهمترین بخش فرآیند ساخت است. از سنجش کیفیت مواد اولیه، انجام عملیات ابتدائی ساخت روی آنها تا فرآوری محصول نهائی و آزمایش های پایانی کنترل محصول. روبات های جابه جا کننده و برش دهنده پای ثابت این بخش در اکثر خطوط تولید هستند. اما از آنجا که تمام فرآورده ها و محصولات در پایان فرآیند تولید نیاز به بسته بندی دارند و عواملی چون مدت مصرف، مسائل بهداشتی، سادگی حمل و…. در کیفیت محصول و توزیع فروش آن تأثیر گذارند، پس توجه به این بخش الزامی است. استفاده از روبات های ویژه ی بارگیری و خطوط حمل و نقل هوشمند، از مهمترین دستاورد های اتوماسیون در بخش توزیع محسوب می شود.
اهمیت Industrial Automation در حوزه مدیریتی
اتوماسیون صنعتی حتی در سطوح مدیریتی تولید نیز کارایی بسزایی دارد.
این مهم به کمک واسط های ماشین انسان (HMI) انجام پذیر است. چرا که علاوه بر کنترل سیستم، جمع آوری، هماهنگ سازی اطلاعات و نمایش آن در سطوح مختلف مدیریتی را امکان پذیر می سازد. کنترل سیستم به کمک HMI از راه دور به سادگی امکان پذیر است.