دستگاه لمینت حلالی
دستگاه لمینت حلالی (Solvenbased):
این دستگاه همانطور که از نام آن پبداست، (دستگاه لمینت حلالی( از چسب پایه حلال برای چسباندن دو لایه لفاف به همدیگر استفاده می شود. این نوع دستگاه لمینت از لحاظ ساختار کلی، شباهت زیادی به لمینت غیر حلالی داشته و چسب آن نیز می تواند تک جزیی یا دو جزیی باشد. با این تفاوت که در چسب های پابه حلال می بایست مطابق دستور کارخانه تولید کننده، درصد مشخص شده از هر جزء در ظرف دیگری با یکدیگر ترکیب نماییم و سپس بوسیله حلال غلظت آن را به اندازه ای که در مشخصات فنی چسب اعلام گردیده رسانده، آنرا جهت لمینت به مخزن چسب دستگاه منتقل می کنیم.
در ادامه به تفاوتهای ساختاری دستگاه لمینت حلالی و دستگاه لمینت غیر حلالی، مزایا و معایب هریک از آنها می پردازیم.
تفاوت دستگاه لمینت حلالی (Solvenbased) با دستگاه لمینت غیرحلالی (Solvenless):
-
یکی از تفاوتهای این دستگاه نسبت به دستگاه لمینت غیر حلالی، وجود تونل خشک کن جهت عبور فیلم چسب خورده از آن برای تبخیر حلال ترکیب شده با چسب است. لزوم وجود تونل خشک کن، باعث طول بیشتر دستگاه لمینت حلالی نسبت به لمینت غیر حلالی می شود.
-
مکانیسم چسب زدن در دستگاه لمینت حلالی بواسطه نوع چسب و غلظت آن نسبت به دستگاه لمینت غیر حلالی متفاوت است. در این نوع لمینت، سیلندر حکاکی شده مشابه دستگاه چاپ روتوگراور چسب را از مخزن برداشته و به لفاف منتقل می کند.
مزایا و معایب دستگاه لمینت حلالی (Solvenbased)
افزایش قیمت تمام شده خروجی دستگاه لمینت حلالی نسبت به لمینت غیر حلالی.
یکی از مواردیکه باعث افزایش قیمت تمام شده محصولات با این روش نسبت به سایر روشها می گردد اضافه نمودن حلال به چسب و تبخیر همین حلال در کوره(oven) است.بعنوان مثال اگر جهت چسباندن دو لفاف به یکدیگر در هر متر مربع ۳ گرم چسب در هنگام چسبیدن یا لمینت مورد نیاز می باشد، باید حداقل ۱۲ گرم چسب بر روی فیلم کوت (coat) َشود که این میزان بعد از تبخیر حلال به ۳ گرم تبدیل و باعث چسبیدن لایه ها گردد.
با این شرایط، تبخیر بیش از 75٪ از حلال و همچنین افزایش طول دستگاه و افزایش نیروی انسانی جهت کار کردن دستگاه – ضایعات زیاد راه اندازی خط از عوامل افزایش قیمت تمام شده محصولات تولیدی توسط این نوع لمینت است.
انتخاب دستگاه لمینت حلالی (Solvenbased) یا دیپستگا لمینت غیر حلالی (Solvenless)
حال سوال این است با توجه به این عوامل چه لزومی دارد که تولیداتمان حتماً به این روش باشد و آیا نمی توانیم محصولاتمان را با روش غیر حلالی تولید نماییم. تولید با دستگاه لمینت حلالی چه امتیازی نسبت به روش غیر حلالی دارد؟جواب این است که برخی از محصولاتمام را حتما باید به این روش تولید نموده و امکان تولید با سایر روشها وجود ندارد. ابتدا باید بدانیم در لمینت با روش حلالی قدرت چسبندگی (Bonding) بسیار بیشتر از روش غیر حلالی است، لذا بسته بندی محصولاتی که دارای خاصیت اسیدی یا بازی می باشند باید حتماً به روش حلالی تولید شوند.
اسید یا باز می تواند چسبهای غیر حلالی را بواسطه چسبندگی ضعیفشان از بین برده که با از بین رفتن چسب دو لایه از هم جدا می شود و جدا شدن لایه ها باعث عبور گازها و هوا به داخل لفاف و ترکیب آن با محصولات اسیدی یا بازی شده و در نتیجه منجر به تخریب آنها می گردد. مانند آبلیمو، سرکه و …یکی دیگر از مواردیکه باید از دستگاه لمینت حلالی استفاده نماییم محصولاتی است که بخاطر استرلیزه شدن در حالت جوش پر می شوند(Hot filling).
این روش از لمینت چسبی مقاومت لازم را در مقابل حرارت حاصله از استرلیزه شدن را دارا بوده و در برابر آن مقاومت می نماید.
مانند ساندیس، سس، کچاپ تکنفره و ….از دیگر مواردی که الزاماً باید لمینت به روش حلالی باشد، .نیاز به دستگاه لمینت حلالی، موبوط به بسته بندیهایی می باشد که به دمای فک دوخت دستگاههای بسته بندی برای تبدیل کردن آنها به پاکت بالا و بیشتر از ۲۰۰ درجه سانتی گراد می باشد در این موارد جهت عدم جدا شدن لایه در محل فشار فک حرارتی باید از دستگاه لمینت حلالی و روش حلالی استفاده شود.