Encoder

اصطلاح رمزگذار یا انکودر (Encoder)، به المانی اطلاق می گردد که خروجی دیجیتالی در اثر جابجایی زاویه ای یا خطی تولید کند.

انواع انکودر (Encoder) :

انکودرها از جهات مختلف به دسته بندی های مختلفی تقسیم می شوند

  • از لحاظ نوع ساختمان
    انکودر خطی (Linear encoder)
    انکودر چرخشی و یا دورانی (Rotary encoder)
  • از لحاظ عملکرد و ساختمان داخلی
    نوری (Optical encoder)
    مغناطیسی (Magnetic encoder)
    خازنی (Capacitive Encoder)
  • از لحاظ نوع خروجی سیگنال
    انکودر نسبی (Relative Encoder): در این تکنیک یک گیرنده و فرستنده ی مادون قرمز در دو طرف کد دیسک قرار میگیرد.
    در این نوع از انکودرها صرفاً موقعیت نسبی جسم چرخنده نسبت به موقعیت اولیه اندازه گیری می شود و نمی توان جهت چرخش را مشخص کرد.
  • انکودر افزایشی (Incremental Encoder): در انکودر (Encoder) افزایشی از دو فرستنده و گیرنده مادون قرمز در دو طرف کد دیسک با فاصله مشخص استفاده می شود. بنابراین با چرخشِ چرخ ما، دو پالس خروجی داریم که با یکدیگر اختلاف فاز دارند و براساس آن میتوان جهت چرخش را نیز مشخص نمود.
  • انکودر مطلق (Absolute Encoder): در این نوع انکودر (Encoder) از یک صفحه شفاف استفاده می شود که بخش های خاصی از آن سیاه شده اند و از چندین فرستنده-گیرنده استفاده می شود. در هر لحظه تعدادی از این گیرنده ها صفر و برخی یک را نشان میدهد. بدین ترتیب یک عدد باینری میدهد که زاویه بین صفر تا ۳۶۰ درجه را میتوان محاسبه کرد.

انکودرها در انواع یک سیگنال، 2سیگنال، 3سیگنال و 6سیگنال ساخته می شوند.
نوع 6سیگنال آن تشکیل شده از سیگنال های A و B و Z است. سه سیگنال بعدی سیگنال های  متمم  A و B و Z هستند که این سیگنال ها دقیقاً مخالف سیگنال های A و B و Z عمل می کنند. به این ترتیب که وقتی سیگنال  A در سطح منطقی یک قرار دارد، سیگنال متمم  A در سطح  منطقی صفر قرار می گیرد. عملکرد سیگنال های “B و  “Z نیز همانند سیگنال “A است.

انکودر

کاربرد انکودر (Encoder) چیست؟

انکودر (Encoder) معمولا در سیستمهای اتوماسیون در قسمتی نصب میشوند
که بتوانند از خروجی فیدبک گرفته و برای کنترلر ارسال کنند.
انکودر پارامتر های زیر را برای سیستم کنترلی مشخص کند:

  • اندازه گیری سرعت
  • اندازه گیری و کنترل موقعیت
  • جهت چرخش شفت

شما تصور کنید که قصد کنترل سرعت یک موتور الکتریکی را دارید، اگر شما فرمان های موتور را از یک اینورتر به آن اعمال کنید و سرعت را کم و یا زیاد نمایید توانسته اید تا سرعت موتور را کنترل کنید ولی مشکل اصلی زمانی پیش می آید که شما قصد داشته باشید تا سرعت موتور را روی سرعت خاص به صورت دقیق و ثابت نگه دارید. در این حالت شما نیاز به گرفتن فیدبک از موتور هستید. این سوال پیش می آید که آیا سرعت دقیق موتور همان عددی که شما به آن اعمال کرده اید هست یا نه؟. پس یکی دیگر از کاربرد های Encoder اندازه گیری سرعت موتور ها می باشد.

مواردی پیش می آید که شما می خواهید نوار نقاله مورد نظرتان به اندازه ای مشخص حرکت کند و در آن نقطه توقف کند، که این موضوع یکی از پرکاربردترین نوع استفاده از انکودر (Encoder) در صنعت مخصوصاً در ماشین آلات بسته بندی و پرکن های صنعتی به کار گرفته می شود. برای این کار شما خروجی انکدر را اندازه گیری می کنید و با در نظر گرفتن ضرایب گیربکس و کوپلینگ ها مسافت طی شده را به دست می آورید، این کار به اصطلاح کنترل موقعیت نامیده می شود.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.