پیشرفت روز افزون صنایع و گرایش به سمت تولید با کیفیت بالا و هزینه کم باعث شده مدیرا ن صنایع به سمت اتوماسیون ماشین های صنعتی و استفاده از شبکه های صنعتی به جای سیم کشی های متداول و کنترل کننده های منطقی حرکت کنند.
در صنعت اتوماسیون یکی از بخش های بسیار مهم پی ال سی ها (PLC) می باشند . این کنترل کننده ها در واقع بخش جدا نشدنی دستگاهها و خطوط تولید بزرگ صنعتی می باشند. PLC ها جایگزین مدار فرمان با تمام متعلقاتش مانند رله، کنتاکتور، تایمر، کانتر و … شده و میزان وایرینگ تابلو ها و خطای ناشی از آن را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش می دهد.
با توجه به پیشرفت های شگرف کیفی و کمی در تولید کنترل کننده های منطقی و صنعتی و گسترش روزافزون PLC ها در حوزه خودکارسازی صنعتی کسب آموزش های لازم در زمینه های تخصصی و صنعتی و کاربرد این کنترل کننده ها یک ضرورت اجتناب ناپذیر و از اهمیت و جایگاه بالایی برخوردار می باشد. در این راستا پشگام اتوماسیون با بهره مندی از تجارب چندین ساله آماده ارائه خدمات آموزشی مربوط به برنامه نویسی و آموزش PLC دلتا ،وایرینگ و کاربرد آنها می باشد.
سوالات متداول در حوزه آموزش PLC دلتا شامل:
سوالات متداول در انتخاب، وایرینگ و برنامه نویسی پی ال سی ها
پی ال سی (PLC) چست؟
پی ال سی یک کنترل کننده منطقی و قابل برنامه ریزی می باشد که داری تعدادی ورودی و خروجی جهت ارتباط با محیط بیرون می باشد. کاربر می تواند از طریق خواندن ورودی ها و توابع کنترلی داخل پی ال سی منطق مناسب جهت کنترل خروجی ها را پیاده سازی نماید.
تفاوت پورت های ارتباطی RS-232 و RS-485 در چیست؟
در RS485 ارتباط به صورت (Half duplex) می باشد، یعنی دستگاه در شبکه یا فرستنده است یا گیرنده.به دلیل اینکه خط ارسال و دریافت اطلاعات یکی است، تبادل اطلاعات به صورت Master و Slave انجام می شود.Slave ها نمی توانند سرخورد کاری انجام دهند بلکه این Master ها هستند که در زمان بندی های خاصی آدرس Slave ها را پشت سرهم می فرستند و با به آنها اطلاعات ارسال می کنند. البته نرم افزار این سیستم ها بسته به نیاز پروژه و سلیقه طراح قابل طراحی است. در استاندارد RS485 خروجی Slave ها باید در حالت Tri-state (حالت امپدانس بالا) باشد تا روی خط و روی Master ها اثر نگذارد وزمانی که قرار است داده ای ارسال کند، به خط متصل شود.در مورد Master ها بدین صورت است که زمانی باید فعال شود که قرار است از Slave ها داده ای بگیرد.
در استاندارد RS485 اطلاعات به صورت تفاضلی توسط دو سیم به هم تابیده شده منتقل می شود. خصوصیات بارز سیگنال های تفاضلی ایمنی بالا در مقابل نویز و امکان داشتن فاصله فاصله زیاد بین دستگاه ها است. یک شبکه RS485 به دو صورت قابل پیکر بندی است ،دو سیمه و چهارسیمه در شبکه دو سیمه فرستنده وگیرنده هر دستگاه به دو سیم اتصال دارند.در شبکه چهار سیمه یک فرستنده ی Master به گیرنده های Slave توسط یک جفت سیم متصل هستند.فرستنده های Slave به وسیله ی یک جفت سیم دیگر به گیرنده Master وصل هستند.در این پیکر بندی دستگاه ها (نودها) دارای آدرس مشخص هستند و هر دستگاه می تواند به صورت مستقل به شبکه وصل شود.در یک زمان فقط یک دستگاه می تواند از خط استفاده کند،بنابراین بقیه ی دستگاه ها باید در زمان عدم تبادل اطلاعات دارای مد یا حالت امپدانس بالا باشند
استاندارد RS-232 ، در مقایسه با دیگر رابط های سریال مانند RS-422، RS-485 و اترنت دارای سرعت انتقال دلتاپایین طول کابل کوتاه ، نوسانات ولتاژ زیاد (نویزپذیری بالا) ، کانکتور استاندارد بزرگ و قابلیت های محدود است. در کامپیوترهای شخصی امروزی USB به جای RS-232 ازجهات بسیاری برتری دارد . با این وجود ، به لطف سادگی و حضور در همه جا رابط RS-232 هنوز هم مورد استفاده قرار می گیرد به ویژه در ماشین آلات صنعتی، تجهیزات شبکه و ابزارهای علمی که در آن یک برد کوتاه ،اتصال نقطه به نقطه و سرعت انتقال کم داده کافی است.
چگونه می توان برنامه ی نوشته شده در کامپیوتر را بر روی PLC دانلود کرد؟
پس از اینکه برنامه PLC از طریق نرم افزار واسط نوشته شد کاربر باید برنامه کامپایل (Compile) گرده تا مشکلات احتمالی برنامه را شناسایی ورفع کند. پس از کامپایل تنظیمات مربوط به کابل ارتباطی رو انجام داده و روی ایکن دانلود کلیک میکند.
چگونه ماژول های PLC را به PLC بشناسانیم؟
در برخی از PLCها مانند زیمنس ، آلن بردلی و… کاربر در ابتدای برنامه نویسی و تعرف پروژه تنظیمات سخت افزاری (Hardware Configuration) را بایستی انجام دهد.که در این تنظیمات مشخصات CPU، کارتهای ورودی و خروجی ،آدرس ها و … باید تنظیم شود. در برخی از PLC ها مانند دلتا، فتک و…هر ماژول بسته به اینکه از سمت راست یا چپ به CPU اکسپند شده باشد و درردیف (SLOT)چندم باشد آدرس های مشخصی را میگیرد که باید با منوال مراجعه شود
چگونه می توان پسورد PLC را حذف کرد؟ اگر نتوانیم پسورد را حذف کنیم (پسورد را نداشته باشیم) چکار باید کرد؟
در پی ال سی دلتا اگر پسوور PLC را داشته باشید و خواسته باشید پسوورد را کلا حذف کنید از منوی Communication سپس System Security سپس PLC Password Setting را زده یک بار پسوورد خود راوارد میکنید برای تایید مجدد جای پسوورد را خالی گذاشته و تایید می کنید بدین ترتیب پسوور حذف می شود. اگر برنامه پسوورد داشته باشد و شما دسترسی به پسوورد نداشته باشید امکان ارتباط با برنامه وجود ندارد و برای ارتباط با PLC نیز بایستی برنامه فرمت و دوباره برنامه نویسی شود.