نقش اینورتر در صنعت

نقش اینورتر در صنعت و اتوماسیون صنعتی مهم و برجسته است. مبدل ولتاژ0 DC به ولتاژ AC یا اینورتر به المان‌هایی اطلاق می‌شود که ولتاژ مستقیم را به ولتاژ متناوب تبدیل می‌کند. اینورتر این قابلیت را دارد که در خروجی، ولتاژ و فرکانس را کنترل نماید. موج تولیدی در اینورتر یک موج مربعی است که می‌توان با استفاده از فیلترهای مخصوص، آن را به موج سینوسی تبدیل نمود. با افزایش روز افزون استفاده از موتورهای القایی در صنعت نحوه کنترل این موتورها اهمیت فراوانی پیدا کرده است. نقش اینورتر در صنعت یا اینورتر در موتورهای الکتریکی عبارت است از سیستمی که سرعت و گشتاور یک موتور الکتریکی را کنترل می‌کند.

روش های کنترل موتورها :

روشهای مختلفی جهت کنترل سرعت محرکه های الکتریکی استفاده  می شود که در این بین، محرکه های. DC درگذشته بجهت کنترل راحت تر، استفاده بیشتری در صنعت داشتند ولی همواره به علت گرانی و هزینه ی نگهداری بالا مورد انتقاد بوده است.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی نیمه هادی ها و استفاده از مبدل های نیمه هادی محرک های. AC از انعطاف پذیری بسیار بالایی برخوردار شده بگونه ای که  جای ماشین های. DC را با قابلیت های بسیار بیشتر در صنعت گرفته است.

 روش های مرسوم کنترل سرعت ماشین های AC آسنکرون

  • کنترل با منبع ولتاژ متغیر و فرکانس ثابت
  • کنترل با منبع ولتاژ فرکانس متغیر
  • کنترل مقاومت روتور
  • کنترل از طریق تزریق ولتاژدر مدار رتور

روشهای اول و دوم در موتورهای قفس سنجابی و روتور سیم پیچی شده و روش های سوم و چهارم فقط در مورد موتورهای روتور سیم پیچی شده قابل اجرا است. موتورهای روتور سیم پیچی شده بجهت گرانی کاربرد بسیار محدودی مگر در کاربردهای خاص دارند و اکثر قریب به اتفاق موتورهای القایی از نوع قفس سنجابی هستند.

همانطور که قبلا ذکر گردید در بین روش های کنترلی تنها دو روش اول برای موتورهای قفس ستجابی قابل اجراست. در بین دو روش اول نیز روش کنترل فرکانس از قابلیت کنترلی بالاتری برخوردار می باشد. سرعت سنکرون مستقیماً با فرکانس تغذیه متناسب است. لذا با تغییر فرکانس تغذیه سرعت موتور به کمتر و بیشتر از سرعت نامی تغییر می کند.

همانطور که میدانیم کنترل موتور تا سرعت نامی با روش کنترل گشتاور ثابت و بعد از آن با ولتاژ ثابت انجام می گیرد در سرعت های پایین برای جبران افت ولتاژ استاتور نسبت V/F کمی افزایش می یابد. محرکه از حالت سکون تا سرعت  نامی در حداکثر جریان و گشتاور ثابت عمل می کند. در بالاتر از سرعت نامی تا سرعت بحرانی که در آن گشتاور با گشتاور فرار برابر است محرکه در قدرت ثابت عمل می کند. در سرعت های بالاتر از سرعت بحرانی کار موتور فقط با کاهش قدرت امکان پذیر است. در این ناحیه جهت جلوگیری از توقف موتور معمولاً محرکه با روش کنترل سرعت  با لغزش ثابت کنترل می شود.

امروزه درایو های ماشین های AC (اینورتر) با روش های کنترلی متنوع از جمله  کنترل برداری، کنترل گشتاور، کنترل سرعت، کنترل موقعیت و FOC میتوانند تمام خواسته های کاربر را فراهم کنند.

تحقیق و توسعه و واکاوی نقش اینورتر در صنعت

باگسترش روز افزون کاربرد درایوهای ماشین های AC. (اینورتر) شرکت های گوناگون الکترونیکی اقدام به ساخت این درایو ها کرده اند. شرکت هایی  چون. SIEMENS ,ABB,SEW ,DELTA ,LENZE ,MITSUBISHI و… در این زمینه تلاشهای قایل تحسینی انجام داده اند.

در این بین شرکت دلتا الکترونیک تایوان با ارائه سری های متنوع از اینورتر های خود که
با نام اختصاری (VFD) شناخته می شوند توانسته تمام نیازهای کاربران خود را پوشش دهد.
شرکت دلتا الکترونیک که دارای سبد محصولات کاملی از تجهیزات اتوماسیون صنعتی می باشد
توانسته محصولاتی قابل رقابت به بازارهای جهانی عرضه کند.

امروزه با گسترش و تخصصی تر شدن کاربردها، نقش اینورتر در صنعت هم تخصصی شده
و جهت کابردهای خاص همچون آسانسور ها، پمپ ها و یا جهت کنترل گشتاور، سرعت، موقعیت و یا ترکیب آنها و…، اینورتر های خاص تولید می گردد.
بعنوان نمونه شرکت دلتا الکترونیک دارای اینورتر های با مدل های مختلف چون سری های
VFD-VE
VFD-M
VFD-E
VFD-F
VFD-B
VFD-S
VFD-EL
VFD-C2000 و… می باشد که هرکدام دارای قابلیت متنوعی بوده و جهت کاربرد خاصی بکار می رود.

یک نظر برای این نوشته موجود است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.