مکانیزه کردن
به مجموعهای از فرآیندها و فعالیتها که با هدف بهینهسازی نیروی انسانی و جایگزین نمودن دستگاه با نیروی انسانی برای فعالیتهای مضر یا پرخطر انجام میگردد، مکانیزه کردن یا مکانیزاسیون (Mechanization) مینامند. نمایان ترین و شناخته شده ترین بخش مکانیزه کردن کارخانجات، ربات های صنعتی و ماشین آلات CNC هستند.
اهمیت مکانیزه کردن فرآیند های صنعتی
مکانیزه کردن فرآیندها با اهداف مختلفی انجام میشود. اما از جمله مهمترین اهداف مکانیزه کردن فرآیندهای صنعتی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- بهینهسازی نیروی انسانی:
با استفاده از روش های مکانیزه میتوان تعداد نیرو های موثر در یک فرآیند صنعتی را بهینه سازی نمود. - افزایش بهرهوری تولید:
یکی از بزرگترین موانع افزایش تولید، محدودیت توانایی نیروی انسانی در انجام امور است. مکانیزاسیون میتواند این مشکلات را رفع و از نیرو های انسانی موجود به طور بسیار مؤثرتری در تولید استفاده نماید. - کاهش هزینه تمام شده:
هر چند استفاده از روش های مکانیزه در مقایسه با روش های سنتی دارای هزینه سرمایه گذاری بالاتری میباشد، اما با در نظر گرفتن دو مورد فوق، یعنی کاهش هزینه نیروی انسانی و افزایش نرخ تولید میتوان با در طول زمان کوتاهی هزینه های سرمایه گذاری را جبران نموده و به سود دهی (در مقایسه با روش سنتی) دست یافت. - افزایش دقت در تولید:
یکی از منابع خطا در تولید، خطای نیروی انسانی میباشد. این خطا در:
اندازهگیری
زماندهی
توزین
لود و آنلود کردن قطعه
شمارش
و غیره ممکن است توسط نیروی انسانی رخ دهد.
استفاده از روشهای مبتنی بر مکانیزاسیون میتواند این خطاها را صفر برساند. علاوه بر این رصد کردن روش های مکانیزه تولید بسیار سادهتر و در نتیجه عیب یابی این روش ها راحت تر از روش های سنتی میباشد. - کاهش خطرات نیروی انسانی با مکانیزه کردن :
محیط های صنعتی و روش های تولید صنعتی عموماً دارای خطرات مختلفی برای نیروی انسانی هستند.
این خطرات شامل مواد خطرناک مصرفی و یا تولیدی، محیط خطرناک و یا شیوه انجام فرآیند خطرناک میباشد.
هر یک از این خطرات میتواند هم نیروی انسانی و هم تولیدکنندگان را با مشکلات مختلفی درگیر سازد.
استفاده از روش های مکانیزه کردن تولید این خطرات را برای نیروی انسانی به حداقل میرساند.
تامین زیرساخت سخت افزارهای انقلاب چهارم صنعتی